Ми підготували для вас відповіді на розповсюдженні питання щодо Словаччини, отримання ВІЗИ, дозволу на проживання, потрібні документи для вступу у ВНЗ та інше.

Якщо ви не знайшли відповіді на своє запитання, то будь ласка, використайте контактну форму, щоб отримати відповідь.

Поширені питання

  • Навчання

  • Які документи потрібні для вступу

    • Довідка про навчання за останні 3 роки + закритий семестр 4 року
    • Фотографія абітурієнта
    • Фото закордонного паспорта абітурієнта
    • Коротка автобіографія
    • Заповнена анкета та дозвіл на обробку даних

  • В яких випадках навчання безкоштовне?

    • Навчання у Словаччині безкоштовне в державних ВНЗ та тільки словацькою мовою та на денній формі навчання
    • Навчання англійською мовою коштує приблизно 5000 євро на рік
    • Заочна форма навчання коштує 500-600 євро на рік

  • Чи можу я отримати стипендію?

    • Так, при умові, якщо ви закінчите перший рік навчання відмінно та потрапите у рейтинг серед найліпших студентів на спеціальності або факультеті
    • Розмір стипендії залежить від фінансування факультету та становить 300 - 1700 євро
    • Стипендія виплачується одноразово на початку кожного нового навчального року за результатами минулого

  • Чи можу я пропустити навчання?

    • Так, ви маєте право пропустити предмет 3 рази за цілий семестр.
    • Якщо ви перевищите ліміт, то вам необхідно буде принести документ, що підтверджує вашу неспроможність бути на заннятях.
    • Якщо ви пропустили предмет більше 3-х разів, то є шанс, що вас виключать з предмету та недозволять його здавати.

  • Віза або дозвіл на проживання

  • Чи маю я отримати візу для в'їзду у Словаччину?

    • Якщо ви маєте закордонний паспорт старого зразку, то ви забов'язані отримати візу у консульстві.
    • Якщо ви маєте біометричний паспорт, то ви маєте право заїхати на територію Словацької Республіки на 90 діб по безвізовому режиму.
    • Увага, 90 діб зараховуються у будь-якій країні безвізового режиму. Якщо ви були у Чехії або іншій країні 20 діб, то на Словаччину у вас залишиться 70 діб.
    • Можливість заїхати по безвізу оновлюється раз на 180 діб.
      Якщо ви перебували у Шенгеській зоні 90 діб, то ви зможете заїхати знову через 90 діб.
    • Для того, щоб перебувати у Словаччині довше, потрібно оформити дозвіл на проживання у закордонній поліції Словацької Республіки.

  • Які документи портібні для візи?

    • Закордонний паспорт
    • копії сторінок з візами виданими протягом останніх 3 років
    • заповнена анкета-заява
    • фотографії, розміром 3x3,5 см
    • оригінал паспорта заявника та копії сторінок з відмітками
    • оригінал документа, що підтверджує мету перебування
    • документ про забезпечення житлом, якщо це не вказано в запрошенні
    • документ, що підтверджує фінансове забезпечення заявника
    • документ, що підтверджує транспортне забезпечення
    • оригінал і копія страхового поліса
    • Необхідна особиста присутність заявника.

  • Які документи потрібні для отримання дозволу на прживання у Словаччині

    • Заповнена анкета
    • 2 одинакові кольорові фотографії розміром 3 x 3,5 см
    • Чек про оплату державного мита за послуги
    • Дійсний закордонний паспорт
    • Документ, що підтверджує мету перебування
    • Несудимість з апостилем
    • Документ, що підтверджує місце проживання у Словаччині (необов'язково для студентів)
    • Документ, що підтверджує фінансовий стан студента.
      Повнолітній 220,10 євро на місяць (2522,40 євро)
      Неповнолітній (1261.2 євро)
    • Всі документи мають бути на словацькій мові та перекладені у судового перекладача Словаччини

  • На який період дається дозвіл на проживання

    • Дозвіл на проживання видається на період навчання.
    • Увага! дозвіл на проживання обмежується документами, що даються вами на поліції, тобто:
    • Якщо ваш паспорт закінчується через рік, то вам видадуть дозвіл на цей період.
    • Якщо ваш документ про навчання засвідчує лише один рік навчання з 3-х років, то ви отримаєте дозвіл лише на один рік

  • Що робити, якщо дозвіл на проживання закінчується?

    • Якщо ваш дозвіл припиняє дію, то ви маєте подати весь пакет документів за місяць до закінчення.
    • Якщо ви перебували у Словаччині більше 180 діб, то ви можете отримати несудимість у Словацькій Республіці та подати її замість української з апостилем.

  • Що дає дозвіл на проживання?

    • Ви маєте право знаходитися на території Шенгену впродовж дії дозволу.
    • Маєте право без проблем подорожувати по всій території Шенгену.
    • Право працювати на території Словаччини (обмежено до 80 годин на місяць).

  • Коли я можу виїхати із Словаччини?

    • Ви можете вільно виїхати зі Словачиини до отримання дозволу у системі закордонної поліції ( до 30 діб від подання документів)
    • Якщо 30 діб після подання минули, то ви маєте отримати картку на віділенні закордонної поліції, та лише після цього можете виїхати в Україну.
    • Якщо ви знаходилися за територією Шенгену під час рішення надати вам дозвіл на проживання, то ви без проблем можете заїхати на територію Словаччини та отримати дозвіл (картку) впродовж 180 діб.

  • Гуртожиток та проживання

  • Чи можу я отримати гуртожиток?

    • Так, українці обов'язково отримують місце проживання, якщо всі потрібні документи для цього були подані у систему унівреистета.

  • Яка вартість гуртожитку?

    • Ціна гуртожитку залежить від обраного ВНЗ та варіюється від 45 до 80 євро на місяць

  • Коли я маю сплатити гуртожиток?

    • Сплатити послуги гуртожитку ви маєте ще до поселення.
    • Кількість сплачених місяців залежить від гуртожитку, це може бути оплата за 2 або 3 місяці.

  • Де я зможу знайти інтернет?

    • У гуртожитку вам надається інтернет, після оплати додаткових послуг гуртожитку.
    • На території університету завжди знаходиться безкоштовна точка доступу wi-fi.

  • Скільки потрібно грошей на місяць проживання?

    • У середньому на місяць для комфортного проживання вистачає 200-250 євро. У дану суму входять всі витрати по гуртожитку та харчуванню.

  • Чи маю я знижки як студент?

    • Так, після отримання студентської карти ви отримуєте 50% знижку на транспортні послуги міста.
    • Можливість безкоштовно користуватися залізничним транспортом Словаччини.
    • Знижки на одяг та харчування.
    • Дотацію на харчування у студентській столовій.

  • Працевлаштування

  • Чи можу я працювати як студент?

    • Так, як тільки ви отримаєте дозвіл на проживання
    • Ви маєте право офіційно працювати 80 годин на місяць
    • заробітня плата варіюється від 2.8 до 6 євро на годину